A CT felvételek megreformálója – interjú Dorogi Gáborral, a Centipede Labs ügyvezetőjével

Interjú Dorogi Gáborral, a Centipede Labs Kft. alapítójával és ügyvezető igazgatójával.   

Dorogi Gábor a Centipede Labs megalapítója. Startup vállalkozásával az egészségügyi CT felvételeket szeretné megreformálni. 

Egy műtéti beavatkozáshoz használatos CT felvétel gyakran képalkotási hibákat tartalmaz. Ezen felvételek feldolgozása, kijavítása sok manuális munkát igényel. Erre kínál egy alternatív megoldást Dorogi Gábor szoftvere, amely digitálisan dolgozza fel és javítja ki a képeket. A szoftver felhasználható a szájsebészet, a csontátültetés területén valamint különböző cégek munkája során: CT készülék gyártók, azon szoftverfejlesztői, illetve akár egészségügyi 3D nyomtatót üzemeltető cégek által. 

Kérlek  pár mondatban fejtsd ki, hogy mivel és milyen területen foglalkozik vállalkozásod és te milyen szerepet töltesz be benne.

„A vállalkozás orvostechnikai szoftver fejlesztésével foglalkozik. A fejlesztéseink célja az, hogy felgyorsítsuk és olcsóbbá tegyük a CT alapú műtéti tervezéseket. A célunkat úgy érjük el, hogy a szoftverünk segítségével automatizáljuk a CT felvételekből létrehozható anatómiai 3D modelleket, amelyek a tervezések alapját szolgálják. Az automatizált megoldásnak köszönhetően jelentősen csökken a műtéti tervezés folyamatának emberi erőforrás igénye, mivel gépi számításokkal percek alatt eltudjuk végezni azt amit egy ember órák alatt.

A szerepemet tekintve alapító tag vagyok, aki a vállalkozás üzleti, illetve műszaki folyamatait irányítja.”

Hogyan fejlesztetted ki a technológiát? Létezett már korábban is ilyen?

„Korábban egy csontpótlással foglalkozó cégnél voltam rendszerfejlesztő, ahol kifejlesztettem egy tervező-gyártó rendszert. Itt számos olyan műtétet terveztem, ahol CT alapú 3D tervezésre volt szükség. A munkám során kaptam rálátást arra, hogy milyen eszközök léteznek az aktuális problémák megoldására. Azt tapasztaltam, hogy nincs hatékony szoftver a piacon, amely megoldaná a mindennapi problémákat a műtéti tervezések során.

Hogyan jutott eszedbe az ötlet, hogy vállalkozást indíts? Mikor alapult meg vállalkozásod?

„A vállalkozást a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 9 millió HUF befektetéséből alapítottuk 2018. február 22-én.

A munkám során jöttem rá arra, hogy hogyan lehetne hatékonyabb eszközt kifejleszteni, mint amelyek a piacon kaphatóak. Véleményem az, hogy aktuális és valódi problémákra való rálátást csak több évnyi életszerű környezetben eltöltött tapasztalattal lehet szerezni.

Milyen sikereket értél el ezen a területen? Mi az amire a legbüszkébb vagy?

„Az egyik legnagyobb sikerélményem az, hogy a befektetés felhasználását követően önfenntartó vállalkozássá váltam, amely bizonyította a vállalkozói környezetben való életképességét a koncepciónak. Ugyan még nagy üzleti sikereket nem értünk el, de hiszünk abban, hogy kitartó munkával nem maradhatnak el a hosszabbtávú célok eredményei sem.”

Milyen nehézségekkel szembesültél a vállalkozásod működtetése során?

„A vállalkozás egy igen embert próbáló megmérettetés.

Vállalni kell a felelősséget minden döntésért és annak következményeiért, illetve el kell tudni számolni a csapattársaknak, a befektetőknek és legvégsőképp a megrendelőknek azzal, hogy miért csináltam azt amit hasznosnak gondoltam.

Munkavállalóként az embert nem éri ilyen jellegű és nagyságú stressz, illetve felelősség, amelynek köszönhetően a kockázatvállalást tartom az egyik legnagyobb nehézségnek egy startup típusú vállalkozásban.

A másik legnagyobb nehézség a piacra jutás, mivel az egészségügyi iparban bevezetni egy új eszközt vagy szolgáltatást az egyik legköltségesebb folyamat ami csak felmerülhet egy vállalkozás életében. Szerencsére sikerült erre is megoldást találnunk, így eltudunk indulni, viszont célunk az lenne, hogy ne csak a hazai hanem a nemzetközi piacon is megrendelőket szerezzünk.

Milyen tényezők segítettek abban, hogy a vállalkozás során felmerülő nehézségekkel megküzdj?

„A tanulmányaim során olyan ipari CT képfeldolgozó algoritmus fejlesztésében vettem részt, amely komoly alapot nyújtott abban, hogy megküzdhessek minden olyan problémával, amely az orvosi CT felvételek képfeldolgozása során felmerülhet. Ennek köszönhetően magabiztosan tudom végezni a szoftverfejlesztés során felmerülő problémákat.

A műtéti tervezői munkában eltöltött évek szintén jó alapot adtak ahhoz, hogy rálátást nyerjek arra, hogy hogyan alkalmazható mindez az egészségügyi gyakorlatban.

Ez az üzleti koncepció megtervezésében ad egyfajta magabiztosságot, mivel nem először találkozom orvossal és próbálom kitalálni, hogy hogyan lehetnék hasznos a számukra, hanem már él bennem egy konkrét vízió a meglévő tapasztalataim alapján, hogy hogyan illeszkedne a legjobban a hozzáadott értékem a mindennapi munkafolyamataikhoz.

Természetesen a koncepciót folyamatosan teszteljük orvosokkal és a visszajelzéseik által alakítjuk az összképet, hogy a legjobb megoldást tudjuk nyújtani számukra.

A problémák megküzdéséhez életszerű tapasztalatokra van szükség, amit csak úgy szerezhet meg az ember, ha éveket tölt el a gyakorlatban.”

Mit tekintesz sikernek? Magadat sikeres vállalkozónak tartod?

„Véleményem szerint egy startup cég valamilyen hozzáadott értéket kell hogy teremtsen a világ számára, amelyet egy innováció által valósít meg.

Ez az az elsődleges siker, amelyet nem pénzben mérnek és amely nélkül számomra nem számít igazi sikernek egyetlen üzletképes vállalkozás sem, amely startup cégként vállalja fel magát.

Abból a szempontból sikerként tekintek a vállalkozásomra, hogy sikerült bizonyos esetekben 90% felett automatizálni a CT felvételek feldolgozását, amellyel megvalósult az a vízió, hogy gyorsabbá és költséghatékonyabbá tesszük a műtéti tervezések folyamatát.

Az üzleti siker még hátravan, így még nem mondanám sikeresnek magunkat.

Összességében egy sikerre esélyes vállalkozónak tartom magamat.”

Véleményed szerint, ha most nem a vállalkozásodat vezetnéd, mivel foglalkoznál?

„Amennyiben a vállalkozás nem lenne sikeres, úgy kétféle lehetőségem adódna, vagy munkavállalóként keresnék új munkát vagy új vállalkozást alapítanék. Amennyiben munkavállalóként kellene folytatnom az életemet úgy szívesen dolgoznék az egészségügyben, illetve az iparban mint mérnök.”

Nagy Bence
Nagy Bence
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja vagyok. Osztálytársaimmal 2016-ban, hatodikos korunkban indítottunk egy diákvállalkozást (www.balassi-dv.hu). Csapatunk a Magyar Tudományos Akadémia történészeivel közösen alkotta meg a Rebellió Játszd újra '48-at! című társasjátékot (www.rebellio.hu).   A diákvállalkozás működtetése mellett pénzügyi és gazdasági ismereteket is tanultunk és számos pénzügyi versenyen indultunk. Nyolcadikos korunkban zsinórban kétszer lettünk országos első helyezettek a Magyar Nemzeti Bank által szervezett pénzügyi versenyeken.

Legújabb interjúk

Videók

00:11:30

00:02:04

Instagram

Ezek is érdekelhetnek: