A „nem megvalósítható vállalkozásból” Magyarország legnagyobb Apple termékes apróhirdetéses portálja – Interjú Révai Károllyal

Révai Károly az alapítója Magyarország legnagyobb Apple termékekkel kereskedő apróhirdetéses portáljának, a HasználtAlmának (www.hasznaltalma.hu).  Az Apple termékes portál mellett létrehozta az oldal Androidos megfelelőjét, a HasznaltAndroid.hu-t, valamint tulajdonosa a zoldautok.hu hírportálnak és az AlmaShop.hu webshopnak is. Ezen kívül az Amerikai Egyesült Államokba is szeretne, egy a Használtalmához hasonló apróhirdetéses portált felfuttatni, ez a StillApple.com. Vele beszélgettünk vállalkozásának történetéről, a projektek sikerességeiről, a nehézségekről és a jövőbeli célokról.

Ő így foglalta össze a vállalkozásának indulását:

„Most már több, mint tíz éves a hasznaltalma.hu: immáron tizenegy éve működünk. Apple termékekkel kereskedtem és így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnék magamnak egy oldalt, ahol a saját termékeimet adom el. Aztán ez annyira kinőtte magát, hogy a saját termékeimmel való kereskedés elmaradt, az oldal viszont megmaradt.”

Mi is ez? A HasznalAlma ugyanúgy működik, mint bármilyen más apróhirdetéses portál. A különbség, hogy az oldalon kizárólag Apple termékekkel és Apple termékek kiegészítőivel, lehet kereskedni. Ha valaki eladni szeretne egy terméket, feltölti az oldalra, ahonnan a potenciális vevő akár házhoz szállítással meg rendelheti azt.

Károly így foglalta össze a különböző projektjeit:

„Az egész egy webcsoport lett végül is. A Használtalmából adódott, hogy akkor megcsináljuk a HasználtAndroidot is – ez gyakorlatilag ugyanaz a tematika szerint működik: a weboldalon elérhetőek hírek, valamint cégek és magánhirdetők hirdethetik az Apple és Android termékeiket vagy kiegészítőket. E mellé becsatlakozott egy elektromos autó portál, a zoldautok.hu és egy webshop az AlmaShop.hu . A ZoldAutok.hu  is ezen az elven működik. Híreket írunk az elektromos autózás világából és lehet mindenféle elektromos járművet adni-venni az oldalon: autót, rollert, biciklit, gördeszkát – mindent amit nem benzinmotor hajt. Az AlmaShop-ban pedig jó minőségű Apple kiegészítőket árulunk. Ennek az egész projektnek van egy amerikai változata: ez a StillApple néven futó amerikai portál, ez az Almának az Egyesült Államokban üzemelő angol nyelvű weboldala.”

A vállalkozás és a projektek üzemeltetése során, mi volt az egyik legemlékezetesebb pillanat, amire ma is boldogan emlékszel vissza?

„Talán a legfontosabb az volt, amikor elindult az egyedi kód és azzal egy időben amerikai oldal. Ez hat éve indult, ekkor már öt éve futott a magyar. De az egész Használtalma úgy kezdődött, hogy 11 éve, már az alapításnál tudtam, hogy akarok egy angol nyelvű oldalt is. Igazából a többi jött magától – nagyon sokat dolgozok vele. Én ezt vallom, hogy csak úgy lehet előre jutni, ha azt rendületlenül csinálod, és ha kitartóan dolgozol. Én ezt tettem az Almával: volt olyan, amikor 16-18 órát dolgoztam vele egy nap, éjjel 11 kor még fejlesztettem a fejlesztőnkkel, nyomtam neki folyamatosan az ötletek, nem nagyon tudtam leállni. De minden perce megérte. Azért is alakult ez így, mert én nagyon szeretem amit csinálok.”

Volt olyan pillanat, amikor elvesztetted a motivációt és elgondolkoztál azon, hogy feladd?

„Most figyelj: soha. Soha. Tizenegy éve csinálom, hazudnék ha azt mondanám, hogy néha nem jut eszembe, hogy nem kellene-e lassítani, vagy hogy hova tovább, de ez egy pár másodperces gondolat, és ennyi. Az Almával kapcsolatban soha. Amikor a Használtalmát elkezdtem én nagyon hittem a projektben. A többi oldal már nem állt annyira közel a szívemhez, de azokat sem adnám fel.”

Hogyan osztod be az idődet a különböző oldalak, különböző projektek között? Van olyan, hogy egyes projektek iránt elveszted az érdeklődést, lelkesedést?

„Jelen pillanatban a legnagyobb részt az AlmaShop viszi el az életemből ami egy családi projekt. Utána jön a ZoldAuto és a HasznaltAlma a sorban, de az Alma gyakorlatilag megy magától, szinte semmit nem kell csinálnom vele, a hirdetések ellenőrzésén kívül. Az Androidnál volt olyan, hogy úgy gondoltam, hogy lehet ezt abba kellene hagyni. Ott viszont az történt, hogy az ország egyik legnagyobb androidos portálja, a napidroid.hu beszállt mellénk, a projektbe. Azt, hogy hogy lehet ebből pénzt csinálni én az Almán építettem ki, hogy mi az amiért fizetnek a felhasználók és a kereskedők. A többi projekt ugyanezeken az elven és tapasztalaton működik. A stillapple.com sajnos még nem érte el azokat a sikereket, amiket szánnék neki, ez nagy szívfájdalmam. Az amerikai piac egy nagyon erős piac, nagyon nagy konkurenciával, nagyon nehéz betörni. Viszont egy valamit tudni kell: ha az amerikai piacon valamit megcsinálsz, azt bárhol meg fogod tudni csinálni a világon.

A hasznaltalma.hu-n bárki feladhat hirdetéseket. Volt már példa, hogy valaki csalóként tett fel hirdetést? Milyen lépéseket tudtok ez ellen tenni?

„Nekem nagyon fontos, hogy ne legyen csalás az oldalon. Úgy gondolom, ha valaki napi szinten ellenőrzi a hirdetéseket, nagyon gyorsan le tudja szűrni a csalókat. Az esetek 80%-ában telefon hirdetésével próbálnak csalni. A legtöbbet ki lehet szűrni, nem jutnak át a rostán. A fő csalásmódszer, hogy próbál előleget kérni. Nagyon sok ember utal előre, holott ez le van írva: soha ne utalj előre, ha nem ismered az eladót! Illetve nagyon fontos, hogy vannak megbízható eladók az oldalon: tőlük nyugodtan lehet rendelni, ha probléma van orvosolják – így nincs átverés, hiszen egy megbízható eladónak nem ér annyit, hogy bukja a Megbízható Eladó titulusát. Az Almán több 100 friss hirdetés kerül fel naponta, és 10-20.0000 egyedi látogató is megfordul az oldalon egy nap.”

Személy szerint mit tekintesz sikernek? Sikeres vállalkozónak tekinted magad?

„Ez egy nehéz kérdés. Most mondhatjuk, hogy sikeres vagyok, mert a kezemben van egy weboldal, aminél jelenleg senkinek nincs nagyobb Apple tematikájú oldala Magyarországon. Nem ez volt a szakmám: az eredeti szakmám autószerelő volt. Semmi közöm nem volt az egészhez, de egész életemben kereskedtem. Úgy gondolom, hogy ez egy sikeres projekt lehet és igazam lett. Nyilvánvalóan a pénz is  valamiféle mérce a sikerhez: tehát ha jól keresel, akkor valamit tudsz, amit mást nem, hiszen tudsz vele pénzt keresni, de nekem nem ez volt az elsődleges szempont az egészben. Én az elején szerettem volna a saját termékeimet eladni a saját felületemen, amit én irányítok. Úgy gondoltam az egész projektre, hogy az indulástól számítva 5 év múlva tudok ezzel pénzt keresni, akkor azzal már elégedett vagyok. Csak aztán ez az egész egyre nagyobbra nőtt, egyre több felhasználó jött és a projekt beindult. Én úgy gondolom, hogy ez az egész üzleti élet egy baromi nagy mókuskerék – ha valaki elkezd pénzt keresni, mindig többet akar és nem tud leállni. Én úgy voltam inkább ezzel, hogy inkább szabadságomat akartam megőrizni – nekem ez sokkal fontosabb, mint a pénz. Ebből a szempontból sikeresnek érzem magam és nagyon  nyugodtan élek.” Nem kell igazodnom senkihez, gyakorlatilag annyi a szabadidőm amennyit szeretnék, és oda megyek ahova szeretnék az oldalak üzemeltetését bárhonnan eltudom intézni csak egy laptop kell hozzá és internet kapcsolat.

Említetted, hogy Amerikában is elindítottátok a StillApple-t. Arról tudnál mesélni, hogy mi a különbség az amerikai vagy az itthoni működés között? Mire van ehhez szükség?

„Ugye ez nem egy webshop, ez egy apróhirdetéses portál, amit próbálunk üzemeltetni kint. Talán ami a legnagyobb probléma, hogy én nem ott élek, rengeteget voltam és vagyok most is kint, de nem ott élek nem ott szocializálódtam: tehát az a metodika, amivel az Almát felépítettem Magyarországon, azt nem tudom megcsinálni. Az a probléma tehát, hogy jelen pillanatban nincs olyan emberünk, aki kint élne és olyan szívvel-lélekkel üzemeltetné az oldalt, mint mi itthon. Vallom, hogy a kinti projekt ugyanígy sikerre van ítélve, csak nincs meg az az ember, aki úgy üzemeltetné az oldalt, mint én itthon, talán majd a fiam aki jelenleg is segít az oldalak üzemeltetésében, vagy valamelyik kint született unokatestvére, esetleg együtt közösen. Az USA egy akkora piac, hogy felfoghatatlan magyar fejjel – ezt el sem tudjuk képzelni. De annyival nehezebb is odakerülni. Fontos kiemelni, hogy amit magyarként úgy gondolod, hogy jó lehet kint, az egyáltalán nem biztos, hogy megállja a helyét majd. Mert egy amerikai teljesen máshogy gondolkozik. Ez már akkor leesett mikor a kinti domainnevünket keresgéltük, a stillapple.com ot. Én kitaláltam öt domainnevet, mindegyik szabad volt. Egy Kaliforniában élő programozó srác idejött Magyarorszégra, neki feldobtam ezt a labdát, hogy domain neveket keresek az oldalhoz: ő mondott öt domainnevet, abból csak a stillapple volt szabad. Ha kitalálsz egy jó angol domainnevet, és az az angol domainnév szabad, akkor szinte biztos, hogy az nem jó. Ez a gondolkodás nagyon-nagy különbség: én szerintem ha Amerikában szeretnél vállalkozni, akkor mindenképp kell kinti ember.”

Befektetői vélemény: nem lehet megcsinálni

„Egyébként nem titok: megkerestem a Cápák között műsorból is privátban az egyik Cápát. És ő azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy az amerikait nem lehet megcsinálni.”

Egyértelműen nemlegesen válaszolt. Viszont azt mondta, hogy a magyar oldalt ismeri, sőt használja is és gratulál hozzá, de szerinte a magyart se tudnám megcsinálni, ha most kezdeném. Ez is egy fontos dolog, hogy jó időben kezdjél valamit. Mikor kezdtem is volt konkurensem, volt olyan oldal, aki már évek óta nagyon jól ment, de azóta már nincs. Rájuk építettem a Használtalmát, ami ma is működik.

Mit csináltál volna a tapasztalattal a hátad mögött?

„Előbb csináltam volna az oldalt meg, de azon kívül nem nagyon tudok mondani. Szépen fokozatosan növekedtünk. Ami szerintem nagyon nagy változás manapság – és ezt mondhatom akár ötletként is – hogy nem lehet mindenhez érteni. Eljött annak az ideje, hogy szakosodj az interneten is. Hogy ne minden autós legyél, hanem elektromos autós legyél. Hogy ne minden műszaki cikket árulj, hanem Apple-t árulj. Úgy gondolom, hogy szakosodni kell és ennek most nagyon itt van az ideje. Nálunk az Apple termékek felé szakosodás egyértelműen pozitív: a Google sokkal előbbre sorol minket Apple temetikában, mint egy jóval nagyobb konkurens apróhirdetéses oldalt, csak azért mert az én oldalamon kizárólag Apple termékek vannak. Bármilyen Apple termékre, ha rákeresünk és bekerül a ‘használt’ szó is a keresésébe bárhova, az első három helyen a találati listában a Használtalma van.”

A beszélgetés zárásaként, Károly a következő tanácsot adta nekünk:

„Egyébként mindenkinek ajánlom, ha van egy jó ötlete, mindenképp indítson online vállalkozást – szerintem ez egy tök menő dolog. És a legjobb dolog benne a szabadság – nem is tudom, hogy van-e olyan terület, ahol hasonló szabadságod van. Még egy mondat az egészhez: én ezeket az oldalakat akár egyedül is eltudnám üzemeltetni, vagy is nincs szükségem senkire, kivéve egy programozót. Ezt nagyon szeretem benne, nagyon nagy biztonságot ad és az egészet bárhonnan tudom üzemeltetni. Bárhonnan.”

Nagy Bence
Nagy Bence
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja vagyok. Osztálytársaimmal 2016-ban, hatodikos korunkban indítottunk egy diákvállalkozást (www.balassi-dv.hu). Csapatunk a Magyar Tudományos Akadémia történészeivel közösen alkotta meg a Rebellió Játszd újra '48-at! című társasjátékot (www.rebellio.hu).   A diákvállalkozás működtetése mellett pénzügyi és gazdasági ismereteket is tanultunk és számos pénzügyi versenyen indultunk. Nyolcadikos korunkban zsinórban kétszer lettünk országos első helyezettek a Magyar Nemzeti Bank által szervezett pénzügyi versenyeken.

Legújabb interjúk

Videók

00:02:04

00:11:30

Instagram

Ezek is érdekelhetnek: